KANIKSAMA ve KIYASLAMA
İnsan beyninde kanıksama inanılmaz hızlı gerçekleşir. Maddesel bir hedefe ulaşıldığında beyindeki gri hücreler o kadar hızlı renk değişir ki, geçici mutluluğumuzun bu kadar nasıl kısa sürdüğüne kendimiz bile şaşırırız.
Yeni bir araba, ev, telefon satın almak istediğimizde bu istek bizde geçici bir mutluluk hissiyatı yaratır. Satın aldıktan sonraki mutluluğumuz çok kısa sürer ve doğası gereği insanoğlu bununla yetinmez ve hemen yeni arayışlara girer.
Araştırmalarda dünyada yaşayan en mutlu insan grubunun Afrika’da yaşayan ve günlük 1 doların altında para kazanan bir grup olduğu keşfedilmiştir. Daha derin bir inceleme yapıldığında aldıkları ücretin çok düşük olduğu ama etraflarındaki herkesin aynı durumda bulunmasından dolayı bu durumdan mutsuzluk duymadıkları, bilakis kendi aralarındaki muazzam yardımlaşma kültürü sayesinde çok mutlu oldukları tespit edilmiştir.
Burada kıyaslama devreye girmektedir. Bir insanın kendisini zengin veya fakir hissetmesi sadece diğer insanlarla yaptığı kıyaslamadır. Kendi ihtiyaçlarını fazlasıyla gidermiş olmasına rağmen sadece başkasında olup kendisinde olmayan maddesel objeler için boşuna kendisini mutsuz eder. O olmayan maddelere de sahip olmuş olsa aslında mutluluğu çok kısa sürecektir ama bunu fark etmez.
Bundan 300 yıl öncesine gidelim. O tarihte en düşük model bir araba ve en eski model bir cep telefonuna sahip olduğunuzu düşünün. O tarihte sizden başka hiçbir kimsede ne bir araba var, ne de bir cep telefonu. Siz o durumda dünyanın en zengin kişisisiniz. Ne bir hayıflanma yaşardınız, ne de keşke biraz daha iyi model telefonum olsa diye üzülürdünüz.